De wieg van Vlaanderen - Kaasterkasteel Rumbeke

 

Kaasterkasteel Rumbeke, de wieg van Vlaanderen

Het Kasteel van Rumbeke is een waar pronkstuk in het Roeselaarse erfgoed. De geschiedenis van het landgoed voert terug tot de negende eeuw, uit de tijd van Boudewijn met de IJzeren Arm, eerste graaf van Vlaanderen en dus word het kasteel ook wel terecht 'de wieg van Vlaanderen' genoemd.

Het kasteel heeft zijn naam te danken aan de heer van Castre, Robert de Thiennes. In 1534 erfde hij het kasteel van zijn grootvader en verbouwde het samen met zijn vrouw Marguerite de Maméricourt. Zij verzegelden hun liefde door hun beide initialen, 'T' en 'M', in de kasteelgevel achter te laten.

In 1856 werd het kasteel eigendom van de graven van Limburg-Stirum, en dit bleef zo tot het in 1988 werd opgekocht door Domein Sterrebos N.V.
Het bos is eigendom van de provincie West-Vlaanderen en dient het tot recreatie.

Kaasterkasteel Rumbeke, ingang

De oudste kenmerkende gedeelten van het kedendaagse kasteel dateren uit de zestiende en zeventiende eeuw (1500, 1600). Het Kaasterkasteel heeft een prachtig voorhof met poortgebouw (1700) met een aanpalend koetshuis en een conciërgewoning, en aan de andere zijde een poorgebouw met paardenstalen en wooninrichting voor bedienden. De plataan in het midden van deze prachtige historische sitte dateerd van de aanleg van het voorhof rond 1770.

 

 

Kaasterkasteel Rumbeke, paardestallen

Het volledige domein kun je vrij bezoeken. Het domein rond het kasteel heet het Sterrebos, dit omdat de paden door het bos zijn aangelegd in de vorm van een ster. In het middenpunt van de ster ligt een steen. Kinderen gaan er graag opstaan om er alle rondom liggende paden te zien. Voor kinderen is er de speeltuin op het voorhof van het kasteel. In het koetshuis en de conciërgewoning zijn een restaurant en bistro gelegen met uitzicht op de speeltuin en het kasteel.
Het kasteel word verhuurd voor feesten of evenementen. Ook kan het bezocht worden op afspraak.

Kaasterkasteel Rumbeke
Kaasterkasteel Rumbeke ijskelder
BOVEN: Ook de ijskelder van het kasteel is bewaard gebleven en dient nu als slaapplaats voor vele vleermuizen.

 

 

 

 

 

 

 

31/01/2014 © Vlaams Cultuurnet

 

Nieuws headlines:

Ook interessant:


MEEST GELEZEN:

 

 

OOK INTERESSANT: