Een wandeling langs de Palingbeek

 

"De Palingbeek" is een prachtig domein gelegen in het Ieperse dorpje Zillebeke. Het is een betoverend stukje natuur waar prachtige landschaptafferelen elkaar afwisselen, landschapen bestaande uit tal van littekens uit een woelig verleden, een gevecht tussen mens en natuur en nadien tussen troepen soldaten die er met bommen en mijnen de grond hebben omgeploegd waarna de natuur terug zijn werk deed.

 

Om de wandeling te starten dienen we natuurlijk eerst onze wagen te parkeren, en daarom gaan we van start vannaf de grote parking aan het einde van de Palingbeekstraat. Vlakbij is er een taverne / restaurant, iets wat na het terugkomen van een zware wandeling altijd van pas kan komen.
Tijdens het wandelen kom je overal borden tegen waar wat geschiedenis over de palingbeek is opgetekend en oude foto's staan afgebeeld. Deze borden staan mooi verspreid over het domein zodat je regelatig even halt kunt houden, iets bijleren en genieten van de omgeving.

 

Domein De Palingbeek - The Bluff
The Bluff - Een landschap van hoogtes en laagtes

Rechts van de taverne ligt een wandelpad die ons de bossen inleid. Het pad ligt effen maar rondom ligt het boslandschap in hoogtes en laagtes, een taffereel die ons doet denken aan de Ardennen. Al snel zien we twee reeën vanuit de bossen de weg oversteken. Het landschap links van ons heet men 'The Bluff'.

 

 

Domein De Palingbeek - Sterrenwacht_telescoop
Binnen in de sterrenwacht
Domein De Palingbeek - Sterrenwacht
De Sterrenwacht in het Domein 'De Palingbeek'

We volgen de borden naar de sterrenwacht en het bezoekerscentrum. Eens aan de sterrenwacht aangekomen kunnen we onszelf en ook de kinderen laten kennis maken met ons wondere heelal. Er staan langs de weg bordjes verspreid met informatie over ons zonnestelsel. In de sterrenwacht kunnen we kijken naar de zon en haar uitbarstingen.

 

Domein De Palingbeek - hoeve schapen

 

Verder komen we aan bij de palingbeekhoeve, een boerderij waar allerlei tamme boerderijdieren het leuk vinden geaaid te worden. We kunnen vrij een kijkje nemen in de stallen en de dierenparken van de hoeve. Kinderen kunnen lucratief kennis maken met het vroegere leven op een boerderij, een leuke beleving voor jong en oud.

 

Domein De Palingbeek - hoeve Koe Domein De Palingbeek - hoeve Domein De Palingbeek - hoeve kinderen

 

We slaan linksaf aan de vaartstraat en keren terug langs de oude vaart Via het bijlanderpad. De oude vaart Komen-Ieper is wild begroeid met bomen, struiken en riet. Het is een paradijs voor rijke fauna en flora in en rond het water. Regelmatig zie je vissers aan de andere kand van de vaart hengelen. De oude vaart werd ongeveer 150 jaar geleden gegraven. De werken zijn verschillende malen stilgelegd geweest na aardverschuivingen. Na de Eerste wereldoorlog waren de verwoestingen zo groot dat de vaart er nooit is gekomen. Na een poosje wandelen zien we terug een bordje staan naar de taverne. Tijd voor een drankje?

 

Wie wil kan nog doorwandelen, het park verder verkennen. Wij volgen verder het bijlanderpad. Op het einde van het pad komen we op een straat uit. Het oude kanaal Ieper-Komen baant zich daar verder in een bocht naar rechts. Wij slaan linksaf en volgen de weg tot de kasteelhoekstraat waar we rechts afslaan. Aan de linker kant zien we een open weide met een wandelpad erdoorheen. Hier wandelen we via dit pad naar de beruchte 'Hill 60', een authentiek gebleven oorlogslandschap uit de eerste Wereldoorlog. In het bos komen we aan bij een splitsing waar we rechts afslaan. Via dit wandelpad volgen we een route doorheen het kraterlandschap van de grote oorlog. Mooie beekjes en vijvers zijn ooit woeste landschappen geweest door ontplofte landmijnen, oude loopgraven, bominslagen en betonnen bunkers.

 

Domein De Palingbeek - Krater Caterpillar

We slaan telkens het pad rechtsaf en komen uiteindelijk bij een gigantishe krater terecht. Deze krater heet 'Caterpillar' en is meer dan vijftien meter diep. Verbazingwekkend wat ooit twee ladingen explosief in één knal konden verwezelijken in een gang dertig meter onder de grond. Ja hier woede een ondergrondse oorlog waar de Britten tot 30 meter diep ongeveer 500 meter lange tunnels uitgraafden 'De Berlin Tunnel' geheten.

 

 

We wandelen rond de krater en dalen zo de weg af terug naar de Komenseweg. Naar links en dan terug naar rechts komen we via de Palingbeekstraat terug uit op de parking bij de taverne. Nu hebben we toch echt wel ons drankje verdiend!

 

Denk je dat je alles hebt gezien? Kom zeker nog eens terug en ontdek er de grote speelwijde midden in het bos, of de jong aangeplante bossen via de Molenbosstraat. Het domein 'De Palingbeek' heeft echt een rijke omgeving met een grote verscheidenheid aan landschappen, dit maakt het zeker het bezoeken waard!

 

21/04/2015 © Vlaams Cultuurnet

 

Nieuws headlines:

Ook interessant:


MEEST GELEZEN:

 

 

OOK INTERESSANT: