10 tips voor een geslaagde expositie

 

 

Wil je een expositie organiseren? Een expositie op poten zetten vraagt heel wat voorbereiding. Hier volgen tien stappen die je zullen helpen je expositie te doen slagen.

 

1. Kies een geschikte locatie

Zorg voor een locatie die geschikt is voor de expositie van je kunstwerken. Zijn het beelden, dan heb je veel ruimte nodig en misschien ook sokkels, of misschien kun je in een grote tuin of park tentoonstellen. Zijn het schilderijen? Dan heb je ruime wanden nodig. Buiten de wanden van het gebouw zelf kun je ook verplaatsbare wanden plaatsen bestaande uit panelen.
Je kunt tentoonstellen op verscheidene locaties zoals thuis, een leegstaand pand (vraag aan immobiliënkantoren), een wijkzaaltje, bedrijfsgebouw, ...

 

2. Zoek een collega

Zoek een kunstenaar die iets anders doet dan jij, bijvoorbeeld: ben jij schilder, zoek dan een beeldhouwer of keramist. Moet je een zaal huren, dan kun je de kosten delen. Je maakt meer publiciteit wanneer je met twee of meerdere kunstenaars bent en er komt meer volk op af. Niets dan voordelen dus!

 

3. Zoek een thema

Met een aangrijpend of grappig thema doorheen je tentoonstelling spreek je mensen aan. Het zorgt ervoor dat het net iets meer wordt dan een gewone tentoonstelling. Kies misschien het thema rond een bepaalde gebeurtenis of herdenking die die dag plaats vind of maak er iets leuks van door een grappig onderwerp te kiezen.

 

4. Kies een datum

Kies niet zomaar een datum maar houd rekening met de omstandigheden rond een bepaalde tijd. Je kunt bijvoorbeeld rekening houden met de weersomstandigheden aangezien je in de winter meer kans op neerslag hebt dan tijdens de zomer. Maar ook kun je rekening houden met andere evenementen die plaatsvinden in de buurt. Sommige evenementen zouden ervoor kunnen zorgen dat er minder volk naar je tentoonstelling komt, maar andere evenementen zorgen juist voor meer bezoek. Is je locatie bijvoorbeeld in een winkelstraat gelegen, kies dan voor de periode van koopjesdagen.

 

5. Nodig mensen uit

Zit je op een sociale netwerksite, heb je een mailinglist, heb je een adressenlijst? Nodig overal iedereen uit! Herhaal ook uitnodigingen zodat mensen je zeker niet vergeten.

 

6. Zorg voor drukwerk

Heb je reeds aan flyers gedacht en affiches? Deel ze uit en hang op in de buurt van je lokatie. Vraag misschien aan winkeliers om telkens een flyer bij de boodschappen van hun klanten te voegen. Leg flyers in cultuurcentra, bij de bakker, de frituur, ...
Denk ook aan drukwerk voor bij de tentoonstelling zoals eventueele prijskaartjes met de titels van de werken of een kaartje of folder die je afgeeft voor ze vertrekken.

 

7. Contacteer de pers

Leg contact met plaatselijke persagentschappen. Doe dit wel ruim op voorhand. Misschien kun je gewoon Vlaams Cultuurnet contacteren zodat je ook een mediabericht krijgt op deze site. Zij sturen je bericht ook meestal door naar andere plaatselijke persagentschappen.

 

8. Muziek tijdens de tentoonstelling

Laat je muziek spelen tijdens je tentoonstelling? Het brengt wat sfeer met zich mee waardoor mensen zich meer op hun gemak gaan voelen. Wel dien je rekening te houden met SABAM. Neem zeker op voorhand contact met hen op, maar check wel eerst of de locatie reeds niet betaald voor SABAM. Dan zit deze kost meestal verwerkt in de huur. Ook kun je een kleine band laten komen die huiskamermuziek speelt tijdens de tentoonstelling.

 

9. Verwennerij

Zorg voor drank en een hapje voor je gasten. Schenk Cava of een andere schuimwijn en appelsiensap en zorg voor toastjes. Misschien wil je jonge nichtje wel rondgaan met de hapjes voor een klein spaarcentje.

 

10. Meubelair

Zorg misschien voor receptietafels, een cannapee met salontafel, stoelen voor wanneer ouderen wensen te gaan zitten, bekijk de mogelijkheden. Zorg dat mensen zich goed voelen zodat ze langer blijven hangen.

 

 

© Vlaams Cultuurnet

 

Nieuws headlines:

Ook interessant:


MEEST GELEZEN:

 

 

OOK INTERESSANT: