KUNST - vanwaar komt de inspiratie

 

Inspiratie

Kunst is heel verschillend, van het ene uiterste naar het andere. Het wekt gevoelens en emoties op, zet mensen aan het denken. Het draagt geheimzinnigheid of schreeuwt iets uit, het is mooi of ingenieus en misschien toch eenvoudig of is het raadselachtig. Hoe het ook zij, het is 'Kunst'.

Waar haalden de meeste kunstenaars hun inspiratie vandaan, wat maakt kunst zo verschillend en wat is de bedoeling ervan?

 

Van gedachte tot creativiteit

Kunst is een 'uitdrukking'.
Wat houd een mens zoal bezig in zijn dagelijks leven? Het zijn interesses, ideeën, verlangens en geestelijk denken. Kunstenaars zijn meestal denkers. Hun gedachten gaan zaken uitdiepen, beredeneren, aanvoelen en onthullende theorieën ontwikkelen. Hun verlangens spelen hierbij vaak een rol die zich uiten in thema's van vrede of eenheid, overwinning, liefde of seks. Ook geestelijke zaken spelen vaak een rol zoals de religie of geloofsovertuiging van de kunstenaar of de kunstenaar voelt zich aangetrokken tot het occulte.

Waar het meest over is geschilderd, is ook te vinden in het denkpatroon van mensen in deze maatschappij. De grootste interessevlakken zijn politiek en media, de grootste verlangens zijn liefde en seks, en vroeger waren mensen nog heel aanhankelijk aan hun religie terwijl nu het occulte hoogtij wint.

Dan is er nog de abstracte schilderkunst. Het abstracte vind zijn oorsprong in het abstract denken, het abstact neerzetten van gevoelens, beelden of ideeën die een lvendige weergave vormd van de fantasie of verbeelding van de kunstenaar. Abstractie moet een meerwaarde bieden aan het schilderij wanneer het uit de realiteit is overgenomen. Het geeft een diepgang van gedachten weer, een beeld uit het perspectief van de kunstenaar.

 

Buiten de hierboven beschreven kunstenaars zijn er nog die tafferelen vastleggen zoals er met een foto wordt verkregen. Deze kunst is door de opkomst van foto en film wat subjectiever geworden zodat men een eigen weergave gaat maken uit de realiteit. Zo denken we dan aan het impressionisme dat zijn oorsprong heeft gevonden eind de negentiende eeuw.

Kunst kan dus heel ver gaan. Het is aan de toeschouwer te bepalen hoe het wordt waargenomen. Dan is het wel, of geen kunst. Kennis van de maker of ontwerper kan hierbij een kijk op iets beïnvloeden. Dan speelt ook nog de aanvaarding een rol. Kunst heeft vaak een inpact op normen en waarden van de mens omdat het uit de gedachten komt van één persoon, en ieders gedachten zijn anders. Kunst kan daarom tegenwoordig ook vaak de verziekte moraal van onze tijd weergeven.

 

Wat het dan ook zij, kunst is het resultaat van gedachten, omgezet in zintuigelijke waarnemingen. Dit is de drijfveer van artistieke inspiratie, het uitdrukken van je eigen wereld.

 

31/01/2014 © Vlaams Cultuurnet

 

Nieuws headlines:

Ook interessant:


MEEST GELEZEN:

 

 

OOK INTERESSANT: