Domme leeghoofden en slimme zotten

 

student, studeren

Hoe komt het dat de ene mens zoveel meer gaven en talenten heeft dan de andere? Hoe komt het dat sommigen alles weten terwijl de andere leeghoofdig is? Weten slimme mensen automatisch veel en zijn domme mensen gedoemd om niets te weten? Het heeft (bijna) allemaal te maken met onze ingesteldheid.

 

Papa, mama, waarom regent het? Waarom plast de hond overal tegen? Waarom snurkt oma als ze slaapt? ... Je herkent ze wel, al die vervelende 'waarom vraagjes'. Het is goed dat kinderen zulke vragen gaan stellen want bij het groeiproces komt namelijk ook het leerproces zodat kinderen niet alleen kennis, maar ook interesses kunnen gaan ontwikkelen.

Kinderen stellen veel vragen en ze zijn voor geen enkele vraag te verlegen. Ze zijn ook niet bang uitgelachen of bespot te worden met de opmerking, 'weet jij dat nu niet'?! We kunnen heel wat leren van de instelling van kinderen. Het eerste wat de hersenactiviteiten stimuleert is leergierigheid.

Mensen die snakken naar kennis en zich openstellen voor allerlei interesses leren automatisch veel bij! Een kind is leergierig. Ze zijn naar alles nieuwsgierig, zelfs tot mate van ergernis toe, maar ze leren veel bij in de korte tijd van hun kinderjaren.

 

Wat een belemmering kan zijn om de juiste kennis te vergaren is ook trots. Een mens kan veel weten door dingen op te zoeken of zich in bepaalde zaken te gaan interesseren, maar als hij te trots is om vragen te stellen omdat hij of zij dan denkt dom over te komen, dan zal de kennis beperkt blijven tot zijn of haar leefwereldje. Als je jezelf durft te vernederen door toe te geven dat je bepaalde zaken niet, of niet volledig weet of kent, dan stel je jezelf open om opnieuw dingen bij te leren.

 

Een derde factor is bezig te blijven. Gebruik de kennis die je hebt en doe er iets mee. Kennis of handelingen die je niet genoeg herhaald vergeet je gauw, maar indien je ze herhaald maak je sterke herinneringen in je hersenen met vele verbindingen van de ene herinnering naar de andere. Het is als een wegennetwerk die je aanlegt in je bovenkamer. Hoe meer wegen er naar een plaats leiden, hoe makkelijker je er geraakt. Hoe meer je bepaalde dingen herhaald, hoe sneller je ze terug op kunt halen wanneer je ze nodig hebt.

 

Slimme mensen zijn met van alles bezig en lijken vaak warhoofdig of dom. Ze stellen vragen waarvan ze de helft reeds weten, ze vergeten de helft van hun dagdagelijkse taken omdat ze met meer informatie bezig zijn dan hun processor kan verwerken, ze zijn destructief want ze hebben zoveel ideeën uit te werken dat normale taken niet meer in hun schema staan en ze zijn in de dag zo verstrooid omdat een wervelstorm van hersenprikkels hun de hele nacht wakker houd waarop de dokter dan vraagt, 'heb je geen hobby zodat je wat kunt ontspannen?'.

Vele idealen met een groot air en een egoïstische houding lijken 'de wijsheid in pacht' te hebben, maar wat met de verstrooide professor? Past hij nog in deze hooghartige maatschappij?

Onze ingesteldheid bepaald dus wie we zijn. Maar denk eraan, de hooghartigen gaan over lijken er veroveren de bergen die de nederigen bouwen. Dit is de maatschappij van de domme leeghoofdigen en de slimme zotten. Wie wens je te zijn?

 

06/07/2014 © Vlaams Cultuurnet

 

Nieuws headlines:

Ook interessant:


MEEST GELEZEN:

 

 

OOK INTERESSANT: