Hof van Wyckhuize

 

Hof van Wyckhuize
Hof van Wyckhuize

Het "Hof van Wyckhuize" is een zeventiende eeuwse kasteelhoeve gelegen in het West-Vlaamse Alveringem. Het 'herenhuis' van de oude hoeve heeft zijn naam te danken aan zijn toemalige heer, Franchois van Wychhuus. Boven de poort kun je het wapenschild zien van de heer 'Wychhuus'. Langs de westzijde van het domein zijn nog de restanten van de oude omwalling te zien die de status en waardigheid van het domein nog steeds beschermen. Ook de slotgracht toont duidelijk het rijkelijke verleden van de hoeve.

Bouwstijl Hof van Wyckhuize

De herenwoning is opgetrokken in bakstenen uit plaatselijke kleigroeven, waarvan de zandgele kleur typerend is voor vele huizen in 'de Westhoek'. De stijl van de woning toont kenmerken van de Vlaamse Renaissance zoals te zien is in de trapgevel, de schoorsteen, het typerende kruiskozijn raamwerk, alsook in de stijl van de rondboog- toegangspoort. De Renaissance kenmerkende mergel speklagen (kalkstenen dwarsbalken in het metselwerk) zijn echter niet te zien in de stijl van deze woning wat een typisch kenmerk is uit deze regio.

poort Hof van Wyckhuize
Toegangspoort van Hof van Wyckhuize te Alveringem

Geschiedenis Hof van Wyckhuize

Rechts van de toegangspoort is een jaartal te zien, namelijk 1604. In dit jaar zou de hoeve gebouwd zijn. Jonkheer Franchois van Wychhuus, 'heer van Fontignie', was burgemeester en landhouder van 'de wet der Stede en de Casselrie van Veurne-Ambacht tussen 1615 en 1617. De hoeve bleef in dezelfde familiekring, eerst bewoond door de familie 'van Wychhuus' en vannaf 1751 bewoond door aangetrouwde familie 'de Raveschoot' tot 1914.

Het was Isabelle Françoise van Wychhuus, achterkleindochter van Franchois van Wychhuus, die in 1751 in het huwelijk stapte met Charles Maelcamp, 'heer van Raveschoot'. Hun nakomelinken kregen dan de familienaam 'de Raveschoot'. Piers de Raveschoot Polydore en zijn zoon Piers de Raveschoot Gabriel verkochten in 1914 de hoeve aan de familie Nollet-Verdoolaeghe, een echtpaar afkomstig uit Steenkerke.

Heden is de hoeve in handen van de gemeente Alveringem. De omwalling en de poort zouden toen in 1968 zijn verplaatst om de straat te verbreden. De gebouwen werden door de gemeente gerestaureerd en van een aanbouw voorzien. Heden doet de woning dienst als een soort van gemeentehuis en toeristische dienst.

 

© Vlaams Cultuurnet

Ook iets voor jou?


MEEST GELEZEN:

 

 

OOK INTERESSANT: