Sint-Audomaruskerk Alveringem
BOVEN: Sint-Audomaruskerk Alveringem met standbeeld voor de militaire slachtoffers van Alveringem. Het natuurstenen standbeeld van een frontsoldaat werd opgericht door de gemeente ter nagedachtenis van haar 33 gesneuvelde helden.

De Sint-Audomaruskerk van Avelingem is gebouwd in de laatgotische stijl en dateert uit de zeventiende eeuw. De oorspronkelijke romaanse kerk die er stond dateerde uit de zestiende eeuw. Het was toen reeds een hallenkerk met een vieringtoren. In 1658 werd de kerk gedeeltelijk vernield door de inval van de Franse troepen van Lodewijk II van Bourbon-Condé. In 1698 werd de kerk heropgebouwd met invloeden van de barokstijl in het interieur. Gelijdelijk werden er ook elementen van de rococostijl in het interieur verwerkt. Ook de overblijfselen van de oorspronkelijke romaanse kerk zijn nog steeds zichtbaar in de onderste metsellagen de kerk. De funderingen en de aanzet bestaan uit ijzerzandstenen waarop later met gele bakstenen, die typerend zijn voor deze streek, de laatgotische kerk werd opgebouwd.

 

Sint-Audomaruskerk Alveringem
BOVEN: Sint-Audomaruskerk met zicht op het oude kerkhof

Sint-Audomaruskerk tijdens de eerste wereldoorlog

De Sint-Audomaruskerk van Alveringem was tijdens de eerste wereldoorlog een toevluchtplaats voor vele militairen en vluchtelingen. Ze zochten in deze moeilijke tijd als het ware hun toevlucht tot het geloof. Ook speelde de kerk een grote rol in het geven van begrafenisplechtigheden voor slachtoffers van de oorlog. De kerk is meerdere keren onder vuur komen te liggen tijdens de eerste wereldoorlog, maar de schade bleef telkens beperkt. Dit staaltje erfgoed heeft dus de oorlog goed doorleeft.

 

Situering

De Sint-Audomaruskerk is de centrale kerk van alveringem. Rondom de kerk ligt het ommuurde kerkhof. Sinds 10 februari 1940 is de kerk samen met het kerkhof, de lindengalerij en de witgekalkte muur, els landschap beschermd. De muren rond het kerkhof zijn voorzien van ankers met ringen zodat dieren er kunnen worden aan vastgemaakt. Vroeger, tot 1993, werd er on de twee jaar rondom deze muur stieren van het rod ras verhandeld ter gelegenheid van de stierenmarkt. Op het kerkhof liggen ook priester/dichter Cyriel Verschaeve begraven en Hendrik Fayat, oud minister voor de Belgische Socialistische Partij 'BSP'.

Adres van de Sint-Audomaruskerk: Dorp, 8690 Alveringem

 

© Vlaams Cultuurnet

Ook iets voor jou?


MEEST GELEZEN:

 

 

OOK INTERESSANT: