Sint-Pieters-Banden kerk Oeren
Sint-Pieters-Banden kerk Oeren

Het 'kerkske van Oeren' is wat Oeren maakt. Een landelijk dorpje van enkele boerderijen, het kerkje en het oude gemeentehuis/café wat 'café de Leute' heet. Rond de kerk ligt een militaire begraafplaats van 1914-1918 waaronder, buiten de traditionele graven ook nog enkele 'heldenhuldezerkjes' te vinden zijn waarvan er vroeger wel meerdere waren geplaatst, maar die toen al snel door grafschenners werden vernield. De kerk heet officieel Sint-Pieters-Banden maar in de volksmond wordt ze meestal de Sint-Apolloniakerk genaamd daar dit de 'heilige' is waaraan de kerk werd opgedragen.

Stijl:

De Laat-Gotische kerk dateert uit de zestiende eeuw (1500). De kerk werd toen opgetrokken uit een regionale zandgele baksteen op de fundamenten en overblijfselen van de voormalige Romaanse kerk. Dit is nog te zien aan de ijzer-zandstenen in de ondermuur en het nog gedeeltelijk bewaarde Romaanse koor dat in de Gotische stijl van de kerk is verwerkt.
Er is nog een grafsteen aanwezig die dateert van omstreeks 1550. De nog aanwezige altaren, de communiebank en de sokkel waarop het beeld van de patroonhielige 'Apollonia' staat zijn uit de Neogotiek (negentiende eeuw). Ter nagedachtenis aan oorlogslachtoffer Juliaan Heylen uit Mol die gesneuveld is aan de IJzer werd er een brandraam aangebracht in de kerk waarop een soldaat is te zien die geknield zit bij een gesneuvelde kammeraad. Het Glasraam is een kunstwerk van de heer Ivo Bakelants uit Deurne en dateert van 1965.

Geschiedenis:

Tijdens de Franse revolutie werd de kerk in 1797 door revolutionairen binnengevallen en volledig kaal geplunderd. Toen in april 1802 het concordaat van Napolion Bonaparte met Paus Pius VII in werking trad werd de kerk voor kerkelijke misdiensten gesloten en de parochie Oeren bestond niet meer. Later, in 1808 viel Oeren onder de parochie Alveringem en werd de oude kerk terug gebruikt als kapel. In 1896 kreeg het kerkje een grondige restauratie en in 1960 werden terug enkele herstellingswerken aan de bouw uitgevoerd waaronder het herstelling van de leien dakbedekking.

Tegenwoordig is de oude kerk een tentoonstellingsruimte. Ook andere culturele evenementen vinden er soms plaats.

TITEL

STRONG

TEKST

 

© Vlaams Cultuurnet

Ook iets voor jou?


MEEST GELEZEN:

 

 

OOK INTERESSANT: