STAVELE

 

STAVELE-kerk
Stavele - Kerk

Stavele is een landelijk dorp gelegen langs de IJzer. Het dorp telt 1263 hectare, heeft minder dan 1000 inwoners en is een deelgemeente van Alveringem.

De vroegste vermelding van de heerlijkheid Stavele, toen gekend als Stafala dateert uit 1110. De naam Stafala komt voort uit de oud germaanse taal en betekend 'bos op hoge zandgrond'. De heerlijkheid Stavele was een belangrijke heerlijkheid van de Veurne-Ambacht. De 'heren van Stavele' begeerden tot 1715 het burggraafschap van Veurne. In 1091 werd door Walbertus, de kanunnik van Kassel, de Abdij van Eversam gesticht. Onder het patronaatschap van deze abdij werd de parochie van Alveringem opgericht in het jaar 1142. Daarom neemt deze abdij een belangrijke rol in bij de geschiedenis van Stavele.

 

STAVELE-kerk na het bombardement
Stavele - Kerk na het bombardement [Postkaart]

Geschiedenis van Stavele

Heerlijkheid Stavele is ontstaan onder het graafschap Vlaanderen rond de tiende of elfde eeuw waaronder de heren van Stavele het Burgraafschap genoten.
In 1142 Werd de Parochie Stavele gesticht onder het paromonium van de plaatselijke Abdij van Eversam. In 1250 werd de kerk Sint-Jan onthoofdingskerk gebouwd in romaanse stijl waarvan nu nog resten in de aanzet van de kerk zijn te zien.
Tussen 1347 en 1352 kreeg Stavele het zwaar te verduren door de pest of zwarte dood. Dit ging gepaard met een zware hongersnood die west europa teisterde door de natte voorjaren in 1315 en 1316. De gevolgen van deze hongersnood waren voor Stavele nog voelbaar tot 1322. In 1369 Brande de Abdij van eversam af maar werd herbouwd. op 17 augustus 1566 vielen de beeldenstormers Stavele binnen en brachten grote vernieling aan in de Abdij van Eversam en de kerk van Stavele.

De oude romaanse kerk werd in 1794 volledig platgebrand door de Franse revolutionisten en de Abdij van Eversam werd aan een totale vernietiging prijs gegeven. De kerk werd met weinig financiële middelen voorlopig opgelapt en werd pas herbouwd in 1830. In 1889 start men met de uitbereiding van de kerk tot een neogotische hallenkerk.
Tijdens de wereldoorlogen is Stavele tamelijk gespaard gebleven van bombardementen. De Sint-Jan Onthoofdingskerk kwam er in WO I met lichte schade vanaf. In 1971 werd de gemeente Beveren samengevoegd met Stavele. Acht jaar later, in 1977, werden beide gemeenten deelgemeentes van Alveringem.

 

© Vlaams Cultuurnet

 

Meer van dat:

 

Ook iets voor jou?

 


MEEST GELEZEN:

 

 

OOK INTERESSANT: