Een kleurencirkel, ook wel een kleurenroos of kleurenwiel genoemd, is een cirkel waarin de hoofdkleuren rondom op gelijke afstand van elkaar worden geplaatst. Tussen de kleuren langs de omtrek van de cirkel worden alle kleuren of tinten geplaatst die met deze hoofdkleuren kunnen worden gemaakt.

Ook word de oppervlakte van de cirkel vaak onderverdeeld vanaf de kern naar de buitenrand als van het patroon van een verdeelde taart.

 

KLEURENCIRKEL definitie

Een cirkel met rondom op gelijke afstand verdeelde hoofdkleuren met tussenliggende tinten.

INHOUD:

 


Verschillende kleurencirkels


Er bestaan verschillende soorten kleurencirkels. Ze verschillen in onderverdeling, aantal hoofdkleuren en het aantal tinten. Dit is afhankelijk van de theorie van de kleurenleer of het kleurensysteem dat word gehanteerd in het toepassingsvlak.

 

Kleurencirkel-Itten

De Kleurencirkel van Johannes Itten

De meest gebruikte kleurencirkel in de moderne kunst is de kleurenroos van Johannes Itten. Deze is twaalfdelig en heeft drie hoofdkleuren.

De gebruikte hoofdkleuren zijn hier geel, rood en blauw. Daartussen staan de menkleuren, de seccundaire kleuren genaamd, namelijk oranje, paars en groen.

Zoals Johannes Itten zelf zei kun je deze twaaldelige kleurenroos eigenlijk blijven opsplitsen tot je een kleurencirkel verkrijgt waarvan de kleuren naadloos in elkaar overvloeien.

 

Kleurencirkel chevreul

De Kleurencirkel van chevreul

De rozet van Chevreul is een circel met 72 tinten. Deze tonen een gelijdelijke overgang.

 

 

 

 

 

Kleurencirkel Newton

De kleurencirkel van Newton

De kleurencirkel van Newton was berust op zeven hoofdkleuren die werden ingedeeld naar de verhouding van de muzikale toonladder.

 

 

 

 


Moderne kleurencirkels


 

Kleurencirkel NCS

De NCS kleurencirkel

De NCS- kleurencirkel telt 40 kleuren en heeft 4 hoofdkleuren: geel, rood, blauw en groen. Deze word zeer vaak gebruikt in de interieursector.

 

 

 

Kleurencirkel CMY

De CMY kleurencirkel

In het subtractief mengsysteem word steeds gebruik gemaakt van het kleurensysteem CMY, wat staat voor de hoofdkleuren Cyaan, Magenta en Yellow (primair geel). Dit kleurenmengsysteem heeft zeer ruime mogelijkheden.

 

 

 

Kleurencirkel RGB

De RGB kleurencirkel

De RGB kleurencirkel heeft ook 3 hoofdkleuren, maar deze zijn Rood, Groen en Blauw. Dit systeem heet men het additief kleurensysteem en betreft het mengen van "eigen kleuren". Deze toepassing word gebruikt bij de ontwikkeling van beeldschermen en kleurtoepassingen in HTML en andere computersoftware.

 

 

 


Hulp om kleuren te mengen


Kleurencirkel kleurenwiel

Door schilders word vaak gebruik gemaakt van het kleurenwiel, een kartonnen schijf met indicaties om kleuren te mengen. Je kunt er niet alleen op aflezen welke kleur je bekomt bij het onderling mengen, maar ook welke kleur je bekomt bij het mengen met zwart of wit.

 

 

© Vlaams Cultuurnet

Ook iets voor jou?

 


MEEST GELEZEN:

 

 

OOK INTERESSANT: