pigmenten
FOTO: pigmenten in poedervorm, gebruikt voor het maken van verf.

PIGMENT

definitie:

Kleurstof, kleurbepalende deeltjes

Wat is pigment?

Pigmenten zijn de deeltjes die de materie waarin zij voorkomen voorzien van een welbepaalde kleur. Ze worden gewonnen uit allerlei grondstoffen om te gebruiken in verf. Je kunt pigmenten aanschaffen in potjes of zakken om er zelf je verf of krijt mee te maken. Voor kunstenaars worden ze verkocht in de vorm van poeder. Voor interieurschilders zijn pigmenten reeds opgelost verkrijgbaar om hun verf bij te kleuren.

 

Let wel, niet alle pigmenten kunnen met water worden vermengd. Dit vind men altijd terug op de verpakking.

 

soorten pigment

Pigmenten kunnen in verschillende soorten worden onderverdeeld.

Organische pigmenten zijn een opbouw van koolstofverbindingen. In vroegere tijden waren deze pigmenten meestal van dierlijke of plantaardige afkomst. Tegenwoordig worden deze synthetisch geproduceerd. Enkele synthetische organische pigmenten zijn alzarine of kraplak, phtalocyanine, azo- pigmenten, quinacridone waar ook magenta word van gemaakt, ...

Natuurlijke organische pigmenten worden tegenwoordig niet meer gebruikt in de verfindustrie omwille van verscheidene redenen zoals schadelijk voor mens en milieu, dierenmishandeling, slechte eigenschappen, en andere redenen. Vele van de moderne pigmenten hebben hun naam aan deze vroeger gebruikte natuurlijk gewonnen organische pigmenten.

Anorganische pigmenten zijn pigmenten van minerale oorsprong, met name metaalverbindingen zoals bijvoorbeeld oxides. Ook deze zijn nog onder te verdelen in twee groepen, namelijk natuurlijke anorganische pigmenten en synthetische anorganische pigmenten.

Voorbeelden van natuurlijke anorganische pigmenten zijn siëna, omber, oker, groene aarde, en alle andere pigmenten die uit aarde worden gewonnen. Deze natuurlijke anorganische pigmenten worden tegenwoordig ook reeds onder de zelfde benaming onder synthetische vorm gemaakt.

Voorbeelden van synthetische anorganische pigmenten zijn cadmium, kobalt en titaan.

 

Kwaliteit van pigment

De kwaliteit van pigmenten is afhankelijk van de kleurkracht en de lichtechtheid. De kleurkracht hangt af van het soort pigment en hoe fijn het is gemalen. Hoe fijner het pigment gemalen is, hoe hoger de kleurkracht. De lichtechtheid toont aan hoe resistent een kleur is tegenover ultraviolet licht, lichtstralen die zowel in kunstlicht als in zonlicht aanwezig zijn. Sommige pigmenten hebben de eigenschap te "verschieten" (af te breken) onder invloed van die lichtstraling.

 

© Vlaams Cultuurnet

 

Meer van dat:

 

Ook iets voor jou?

 


MEEST GELEZEN:

 

 

OOK INTERESSANT: