HOOGSTADE

 

Hoogstade

Hoogstade is een landelijke gemeente en deelgemeente van Alveringem. De gemeente beslaat en oppervlakte van 560 hectare en telt minder dan 500 inwoners.

 

Ooit was hoogstade een zelfstandige gemeente en een zelfstandige parochie. Van dit laatste getuigd de nog bestaande Pastorie in de Hoogstadestraat 56.

 

 

 

Kerk Hoogstade
Boven: Kerk Hoogstade

Geschiedenis

Van de 'heerlijkheid Hostede' word voor het eerst melding gemaakt in het jaar 859. Hoogstade (toen Hostede) was toen een belangrijke heerlijkheid onder de Veurne-Ambacht. Van de parochie Hoogstade werd het eerst melding gemaakt in 1268 en stond toen onder het patronaatschap van de abdij van Eversam en onder het bisdom Terwaan in Frans Vlaanderen.
In 1561 maakte de parochie deel uit van het bisdom Ieper, vannaf 1801 werd de parochie door de reorganisatie als gevolg van het concordaat van Napoleon deel van het bisdom Brugge.

Het Dorp werd in 1794 volledig verwoest tijdens de doortocht van de Franse revolutionisten. Het bedehuis waarvan toen enkel nog de zestiende eeuwse kruisingtoren van overbleef werd heropgericht in laat-gotische stijl. In 1895 heeft men de kerk afgebroken en met behoud van de toren een neogotische hallekerk gebouwd tegen de achterzijde van de gerenoveerde toren.

Pastorie Hoogstade
Oude oorspronkelijk omwalde Pastorie van Hoogstade van rond 1775. In 1950 heeft men de ramen van een boogvorm en van nieuw raamwerk voorzien. Links van de voordeur waren de ramen veel kleiner en was er een voute en een kelder. De kelderramen werden dicht gemetst. Ook was de benedenverdieping voorzien van luiken. Een deel van de oorspronkelijke omwalling is nog te zien rechts van het huis. De parking voor het huis was oorspronkelijk de voortuin van de pastorij.

Op 20 april 1974 brande de hallenkerk af, enkel de toren bleef grotendeels gespaard. Er werd in 1975 een nieuwe aanbouw aan de toren gezet.
In 1976 werd Hoogstade een deelgemeente van Alveringem.

 

© Vlaams Cultuurnet

 

Meer van dat:

 

Ook iets voor jou?

 


MEEST GELEZEN:

 

 

OOK INTERESSANT: