Boven: Kasteel Opschoote-Zannequin Sint-Rijkers. Dit kasteel stond op de plaats waar nu de Dolfijnhoeve staat. Overblijfselen van de bouw van het kasteel zijn in de hoeve niet herkenbaar terug te vinden hoewel de omvang van de oude gebouwen overeen komt met de omvang van de hoeve. Het vroegere kasteel kasteel Opschoote-Zannequin Sint-Rijkers dateert ongeveer van rond het jaar 1600, afgaande op onderzoek van historische documenten. Het kasteel en de bijgebouwen werden in 1876 afgebroken.
Sint-Rijkers is een wat merkwaardig dorp. Het is een dorp waarvan de dorpskern volledig is verdwenen.
Ooit stond er een prachtig kasteel. Nu staat er op de plaats van de toemalig kasteel enkel nog een zestiende eeuwse hoeve, de Dolfijnhoeve genaamd.
De gemeente beslaat een oppervlakte van 372 hectare met ongeveer een hondertal inwoners. Er staan vooral nog boerderijen verspreid over Sint-Rijkers. In 1965 Verdween zelfs het vroegere gemeentehuis van Sint-Rijkers dat in een herberg genaamd 'Den Dolfijn' was gevestigd.
Sint-Rijkers is sinds 1971 een deelgemeente van Alveringem. Daarvoor was Sint-Rijkers in 1802 als parochie reeds samen gevoegd met Gemeente Hoogstade.
Boven: Herberg 'Den Dolfijn'. Deze herberg werd in 1965 afgebroken en terug opgebouwd in het openluchtmuseum Bokrijk. De herberg fungeerde tevens als gemeentehuis van Sint-Rijkers. De raadzaal van het gemeentehuis was op de voute van de oude herberg, wat vroeger meer werd gedaan bij gebrek aan een eigen gemeentehuis.
Geschiedenis
De eerste vermeldingen van Sint-Rijkers gaan terug tot de 11de eeuw. De weduwe van Boudewijn V van Vlaanderen, genaamd Adela, bewoonde in die tijd het kasteel van Sint-Rijkers. Er stond toen ook een kapel die gewijd was aan Sint Richarius, vandaar de naam van het dorp. De kapel behoorde echter tot de parochie Alveringem. In 1066 kwam daar verandering in toen Sint-Rijkers een zelfstandige parochie werd. Later werd de parochie Sint-Rijkers onder het bezit van de abdij van Eversam geplaatst.
De vroegste vermelding van een kerk in Sint-Rijkers dateert uit 1086. Er stond toen een romaanse kerk. Later, in de gotische periode werd de kerk vergroot. Tijdens de Franse Revolutie werd in 1794 de kerk verwoest. Na de verwoesting werd de kerk, of wat er van overbleef verkocht en in 1812 werd de ruïne volledig afgebroken. De parochie Sint_rijkers werd vervolgens in 1802 afgeschaft en het gebied werd bij Hoogstade gevoegd. Van Sint-Rijkers bleef er dus niet veel meer over dan enkele huizen en boerderijen. Wel stond er nog een oude herberg die als gemeentehuis had gediend. De laatste huizen er rond verdwenen door de oorlog van 1914-'18.
Het vroegere gemeentehuis dat was gevestigd op de voute van de herberg "De Dolfijn" bleef als laatste over, maar na lange leegstand verdween ook dit aandenken uit het landschap van Sint-Rijkers. In 1965 sloopte men de oude herberg en bouwde die terug op in het openluchtmuseum Bokrijk waar je het gebouw nog steeds kunt bezoeken.
© Vlaams Cultuurnet